Regionale academie voor beeldende kunsten

Menu

Maandag 18 maart 2019

STAKING 20 MAART 2019

Geachte ouder/leerling,

Heel wat leerkrachten van de academie – en ikzelf - sluiten zich aan bij de oproep van de vier onderwijsvakbonden om aanstaande woensdag het werk neer te leggen.

Het onderwijs vraagt na 26 mei sterke investeringsregeringen, geen besparingsregeringen zoals de twee afgelopen legislaturen.

Het is al enige tijd duidelijk dat er bespaard wordt en nog meer zal worden op onderwijs en dat kunnen we niet met lede ogen aanzien. Uiteraard kijk ik verder dan enkel het deeltijds kunstonderwijs en zie ik wat de noden zijn bij de collega’s van het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

Als ik zie wat de gevolgen zijn van de besparingsmaatregel die ons nieuwe niveaudecreet is, kan ik enkel zwaar ontgoocheld en verontwaardigd zijn. Er is ons een rad voor ogen gedraaid.

Het deeltijds kunstonderwijs ‘beheersbaar houden’ is op zich een kromme redenering en is al zeker iets anders dan het systematisch te doen afkalven door een gebrek aan middelen (middenkader voor directies, werkingsmiddelen, nascholing en professionalisering…), aangepaste omkaderingsberekeningen en dergelijke meer.

De planlast zal vermeerderen, we moeten in de ateliers meer doen met minder en enige vorm van leerlingenbegeleiding voor leerlingen met specifieke noden blijft voor het DKO ook uit.

Ik kan nog wel even doorgaan maar het is voor mij duidelijk: het is tijd om een signaal te geven aan de overheid = het is welletjes.

Een beschaafd land met een levensstandaard als de onze, is het onwaardig om te bezuinigen op onderwijs. Investeren in onderwijs; daar moeten we weer naartoe.

Ik hoop, en onze leerkrachten met mij, dat we aanstaande woensdag een signaal kunnen geven aan de beleidsmakers door met een krachtig numeriek aantal leerkrachten, medewerkers en directies te staken. Hopelijk is dat ook een investering in onze toekomst.

 

Dank voor uw begrip,

 

Koen De Roovere

Directeur